Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Dosdoğru Namaz Kılmanın Faziletleri

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 531
    Points : 982
    Kayıt tarihi : 27/04/10
    Nerden : ADANA

    Dosdoğru Namaz Kılmanın Faziletleri Empty Dosdoğru Namaz Kılmanın Faziletleri

    Mesaj tarafından Admin Çarş. Nis. 28, 2010 2:34 pm

    DOSDOĞRU NAMAZ KILMANIN FAZİLETLERİ

    Dosdoğru Namaz Kılmanın Faziletleri 33519_452842213178_187573213178_6238657_259610_n


    Allah-u Teala  Bakara suresi 43. Ayetinde:”Namazı DOSDOĞRU kılın, zekatı verin, rüku edenlerle birlikte sizde rüku edin.

    Bakara suresi 110. Ayetinde: “ Siz namazı HAKKIYLA kılmaya bakın ve  zekatı verin. Kendi nefsiniz için her ne hayır yaparsanız, Allah katında onu bulursunuz.Muhakkak ki Allah bütün yaptıklarınızı görmektedir.”

    Bakara suresi 277. Ayetinde: İman edip iyi  işler  yapan,namazı DOSDOĞRU  kılıp zekatı verenlerin Rableri  katında elbette mükafatları vardır.Onlara hiçbir  korku olmadığı gibi onlar mahzun da olmazlar.”

    Maide suresi 55. Ayetinde:”Sizin dostunuz ancak Allah’tır, Resulüdür,iman edenlerdir;onlar ki Allah’ın emirlerine  boyun eğerek namaz kılar,zekatı verirler.”

    En’am suresi 72. Ayetinde:”Namazı DOSDOĞRU kılın, Allah’a karşı gelmekten sakının  diye emredildi, toplanacağınız yer O’nun huzurudur.”

    En’am suresi 162. Ayetinde:”De ki: benim namazım,ibadetim,hayatım ve ölümüm hep alemlerin Rabbi Allah içindir.”

    Neml suresi 3. Ayetinde:”O müminler ki namazı, HAKKIYLA  ifa eder  zekatı verir ve ahirete kesin olarak  iman ederler.

    Görüldüğü gibi Yüce Rabbimiz Kuran-ı Kerimde birçok yerde namaz kılmayı ve özellikle de DOSDOĞRU  kılmayı  bizlere emrediyor. Peygamber  Efendimiz (s.a.v) de:
    “Kişi büyük günahlardan  sakındığı takdirde beş vakit namaz , aralarında vaki olan küçük günahların kefareti olur. ”-İmam Müslim Ebu Hureyre’den rivayet buyuruyor.

    “Namazı  zayi ettiği  halde Allah’ın huzuruna varan bir kimsenin  iyiliklerinin hiç birisine Allah önem vermez. ”-Teberani”El-Evsat”da Enes’den rivayet buyuruyor.

    “Dünyadan herhangi bir şeyi  hatırından geçirmeksizin iki rekat namaz kılanın geçmiş günahları  affedilmiştir. ”-Müslim ve Buhari,Hz.Osman’dan rivayet buyuruyor.

    “ Kimki güzel bir şekilde  abdest alır sonra farz olan namazı kılar,o gün ayaklarının yürümesinden,ellerinin tutmasından,kulaklarının işitmesinden,gözlerinin görmesinden  ve içinden geçirdiği bütün kötülüklerden doğan bütün günahları bağışlanır.”-Ahmed Bin Hanbel Ebu Umame’den  rivayet buyuruyor.

    Evet Allah-u Teala’yı görür gibi  ibadet etmek, O’na  ihlasla ve samimiyetle dönmek, rüku  ve secdelerini  tam  yaparak  namazımızı  kılmak, mahşerde  ilk olarak hesaba çekileceğimiz  ibadeti yüzümüze  çarpılmayacak  bir  amel  etmek  ve  Meleklerin Bunu  yalnız  ihlas  ile  Allah  için yapman  senden  isteniyordu ;eğer öyleyse mükafatını alırsın diyecekleri günü düşünerek  ve  sevabını da  Allah’tan  umarak  namazımızı  kılmamız  lazımdır.Kuran  ifadesiyle nasılki  kesilen  hayvanların  kanları ve etleri Allah’a  ulaşmayacaksa  yalnızca Takva  Allah’a  ulaşacaksa  namazdaki  gaye de  ihlas  ve  takva  olmalıdır. Namazımızı  Allah-u Teala’nın gördüğünü  ve  mutlak  güç, kudret  ve  Azamet  sahibi  olan  Allah’ın  huzurunda  bulunduğumuzu  aklımızdan  hiç  çıkartmamamız  ve  aldığımız  her   nefesin  kıymetli  birer  cevher  olduğunu  ve  hiçbir  şeyle  tekrar  ele  geçmeyeceğini  bilmemiz  lazımdır. Davudu Tayi Hazretleri yemek  yemez  ekmeği suyun  içine doğrar  ve  içer  ve  bununla  yemek  yemek  arasında  elli  ayet  okunacak  kadar  zaman  vardır  niçin  zamanım  boşa  gitsin  derdi.Nasılki  kışlık  ihtiyaçlarımızı  yazdan  hazırlayıp  hiç geciktirmiyorsak  Ahiretimizede  hazırlanmalıyız.Halbuki  cehennemin zemheriri  kışın  soğuğundan  ve  ateşinin  sıcaklığı  temmuz  güneşinin  sıcaklığından  az  değildir…        
    Allah-u Teala  birçok faydayı sağlamak  için  kışı yaratmışsa da  lütuf  ve merhamet   edip  elbise  yapılacak  şeyleri de  yaratmıştır…

    Peygamber Efendimiz (s.a.v) birgün gezerken birinin tavuğun yerden gagalaması  gibi namaz kıldığını görünce “bu adam böyle namaz kılmaya devam ederse Muhammed’in ümmeti üzere ölmeyecektir.” Buyurdu.                                  
    Bu  noktada  önemli  olan   bunun  farkına varmak   ve  ibadetlerimizde  en  faziletli  olanı  ortaya  koyabilmektir.Rüku  ederken  belimizi  tam  eğerek  3 defa  “Subhane Rabbiyel Azim”  sonrada   “Semiallahu  limen  hamideh” (Yani: Allah, kendisine hamd  edenin  hamdini  kabul eder.) sonra arkasından  “Rabbena lekel hamd” (Ey Rabbim! Hamd sana  mahsustur.) Secdelerimizde  ise alnımızı ve  burnumuzu  ölümü  hatırlar  gibi  yere  koyarak  gene  3  defa “Subhane Rabbiyel A’la”  (En  yüce  olan  Rabbim  her  noksanlıktan  uzaktır.) demeliyiz. Namazın  en  önemli  parçalarından  biri  de  (okuma) kıraattir. İmam-ı Gazali (RhA) Hazretleri   İhyau Ulumi’d-din eserinde :
    “Bismillahirrahmanirrahim”  dediğin zaman, Allah  kelamına “besmele”  ile  teberrüken   başladığını  niyet   eyle!  Bil ki, Besmelenin manası:”işlerin  hepsi ancak  Allah’ın   yardımıyla  olur.” Bütün işler  Allah’ın  yardımıyla  olduğu zaman,  şüphe   yoktur ki  hamd da  Allah’a  mahsus  olur.  “Elhamdülillahi”  nin  manası, nimetler  Allah’tan  geldiği  için, şükür  de  Allah’a  mahsustur,  demektir. “Errahmanirrahim”  dediğinde, Cenab-ı  Hakkın  lütfunun  bütün  çeşitlerini  kalbinde  hazır  etmelisin. Ta ki  O’nun rahmeti  sana  güneş gibi  görünsün. Ve  böylece  ümidin  taşıp  kabarsın. Bundan  sonra:  “Maliki yevmiddin”   demek  suretiyle  Allah’ın  Azametini  ve  O’ndan   olma  korkuyu  hatırla. Azamet,  “mülkün  sadece O’nun olduğu”ndan;  korku  ise  sahip  bulunduğu  hesap  ve  ceza  gününün  dehşetinden  meydana  gelmelidir. Sonra: “İyyake na’budu” sözüyle  ihlasını  ve,  “İyyake nestain”  sözüylede  aczini  ve  ihtiyacını,  kuvvet  ve  kudretten  uzak  olduğunu  yeniden  dile   getir.  Kesinlikle  bilki, yaptığın  taat  ve  ibadet  ancak  O’nun  yardımiyle  müesser  olmuştur.  Seni  taatine  muvaffak  ettiğinden  O’na  karşı  minnettar  olduğunu  unutma.Seni  ibadetinde  kullandığından  ve  seni  münacaatına  ehil kıldığından  O’na  karşı   mesul iyetini  unutma.  “İhdinas-sırata’l-müstakıym” . –Bizi  dosdoğru yola ilet O yol ki, bizi manevi  komşuluğuna  götürür, rıza  denizine  daldırır, de.  İstediğin  bu  yolun  açıklanmasını ,  hidayet  nimetine  mashar  olan  Peygamberler, sıddikler, şehit  ve  Salihlerin  yollarını  istemek  suretiyle  yap. Ve “Sıratallezine en’-amte  aleyhim”  Kendilerine nimet  verdiğin  kimselerin  yoluna ,  diye  teyit  et.  Sonra: “Ğayri’l mağdubi  aleyhim”  Allah’ın  Gazabına maruz  kalan  kafirler,  haktan  batıla yönelen  Yahudi , Hıristiyan  ve  Sabiiler  yoluna  değil, demek  suretiyle istediğin  yolun  açıklamasını  yap.Bütün  bunlardan  sonra  Amin  demek  suretiyle de  isteklerinin  kabul  olunmasını  talep  eyle. Buyuruyor.

    Allah’ım  imanımızı sabit kıl,
    Ölüm anında kalbimizi  kaydırma,
    Müslüman  olarak  canımızı al,
    Kalbimizdeki  ihlası  samimiyeti  ve  yakıni  arttır,
    Kalbimizi  kuvvetlendir,
    Kalbimizi  ve  gözlerimizi  keskinleştir,
    Hamd  ve  övgü  yalnız  ve  ancak  sanadır.

    Allah’ım  kabrin  sorgusundan,kabrin  sıkıştırmasından,kabir  azabından, haşerattan, sırat  köprüsünden,cehennem  ateşinden  ve  cehennem  azabından, günahlarımızın  zilletinden ,nefsimizin  ve  vesvesecinin  şerrinden,kıyamet  gününün  dehşet  ve  şiddetinden,bela  ve  musibetten sana  sığınırım.

    Allah’ım  bildiğim  ve  bilmediğim  hatalardan sana  istiğfar  ederim.

    Rahman  olan  Rabbimiz bütün  günahlarımızı  bağışla, Rahmetinle  ört, sevaplarımızı  kereminle  bereketlendir,Amellerimi  Salih amellerden eyle..

    Rabbim  hepimize  hidayet  nasip eylesin.
    Amin.


    En son Admin tarafından Ptsi Ekim 28, 2013 9:48 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 4 kere değiştirildi
    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 531
    Points : 982
    Kayıt tarihi : 27/04/10
    Nerden : ADANA

    Dosdoğru Namaz Kılmanın Faziletleri Empty Geri: Dosdoğru Namaz Kılmanın Faziletleri

    Mesaj tarafından Admin Salı Ağus. 03, 2010 10:01 am

    Namazı huşu ile kılabilmek için öneriler :

    1. Abdest almak. Bilimsel olarak açıklık kazanmıştır ki ; bütün eklem yerleri soğutulunca, vücut sakinleşir ve insan düşüncelerden arınır.
    Abdest alırken bu şekilde düşünmek ve bunu nefsine kabul ettirerek niyet etmek gerekir. Ayrıca abdest esnasında , birazdan Allah(cc) ‘ın
    huzuruna çıkacağını düşünmeli ve başka bir şeyle ilgilenerek dikkat dağıtılmamalıdır.

    2. İnsanın doğasında olan bir özellik vardır. Bu özellik; birisi her gün bir yere giderse veya her gün biriyle görüşürse, onu gördüğü an o yer
    veya kişi ile ilgili diğer bildiği şeyler akla gelir. O nedenle, namazı daima belli bir yerde kılmalıdır. Bunun içinde evde bir yeri sadece
    namaz için ayırmalı ve başka bir iş için kullanmamalıyız . Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bu konuyla ilgili hadisi de bulunmaktadır.
    Camilerde namazın güzelliğinin bir sebebi de budur.

    3. Kıbleye dönmek. İnsan kıbleye döndüğünde ,Hz. İbrahim(a.s.)’i aklına getirmelidir. O da bu kıbleye dönmüştü ve O, Allah(c.c.)’ın rızasını
    kazanmak için birçok sıkıntılara katlanmıştı ve evladını bile gözünü kırpmadan feda edebilmişti.

    4. Ezan.Bir Hadis-i Şerifte de bildirildiği üzere “Ezan şeytanı kovar.” buyurulmuştur. Eğer ezan okunduğu zaman bizim şeytanımız kaçmıyorsa, demektir ki biz ezanı dinlemedik . Yine bir Hadiste “Müezzinden sonra ezanı tekrar edin ve dikkatle dinleyin” buyurulmaktadır. Buna uymalı ve dinlerken, örneğin “Allahu Ekber” (En büyük Allah’tır) dendiğinde,
    Allah(c.c)’ın büyüklüğünü düşünmeli ve kendi büyüklenmemizden vazgeçmeliyiz. Diğer taraftan “Bir düşünce, diğer düşünceyi defeder.
    Ezanda ve diğer hayatımızda, düşüncelerimizden sıyrılıp Allah(c.c)’ı düşünmeliyiz. Bu bizi namaza hazırlayacaktır.

    5. Kamet. Bir hadiste “Kamet, şeytanın kovulmasına sebep olur.” denilmektedir. Bu nedenle Kamet okunurken aynı ezanda olduğu gibi
    davranmalı ve başka bir şeyle ilgilenmeden namaza hazırlanılmalıdır.

    6. Saf ‘ta durmak. İnsanın dış görünüş ve duruşu onun ruhunu etkiler.Safta dünyevi makamlar ortadan kalkar ve bir kralda , bir hizmetçide yanyana bir safda dururlar. Bu herkesin bir Allah(c.c)’a tabi olduğunu gösterir.Yine bir hadiste “Kalplerinizin eğri olmasını istemiyorsanız,
    saflarınızı düzgün tutun.” buyurulmaktadır. Safda insanların duruşu ciddiyetsiz ise bu kalplerede bir ciddiyetsizlik verecektir. O nedenle
    imam namaza durmadan bir cemaati kontrol etmeye çalışır.

    7. Niyet. Niyet kalbin iradesinin ismidir. Niyet ederken düşünmeli ki,gerçekten biz şu an Allah(c.c.)’a yöneldik mi, yoksa düşüncelerimiz
    başka bir yerde mi?

    8. Cemaatle namaz. İnsan kendi namaz kılarken gaflete düşer. Cemaatte ise imam yüksek sesle “Allahu Ekber” der. İnsan bilinçliyse bu sesi
    duyunca , bu vesileyle o düşünceden sıyrılır ve gafletten kurtulur.Kullanılan kelimelerin anlamını bilir ve, imam o kelimeleri kullanınca
    onların üzerine düşünürse namaz güzelleşir.

    9. İslam ibadetinde diğer dinlerde olmayan bir özellik vardır. Biz ibadet ederken bazı hareketlerde bulunuruz. Bu harekette bizim
    tembelliği atmamıza ve kendimizi toparlamamıza neden olur. Her hareket değiştiğinde insan diğer düşüncelerden sıyrılmaya çalışmalıdır.

    10. İslam dininde Farz namazlardan önce ve sonra sünnet ve nafile namazlar konulmuştur. Farz namazlarından önce konulan nafile ve
    sünnetler, esas olan farz namazda insanın kendini tam olarak Allah(c.c)’a yöneltmesini temin etmeği ve namaz öncesi uğraştığı işlerle
    ilgili düşüncelerden arınmayı sağlar. Farz namazlardan sonra ki, nafile veya sünnetlerde, yine farz namazın güzelleşmesini temin etmek için;
    insan şu namazı bir an evvel bitireyim de şu işle uğraşmaya başlayayım diye bir düşünceye kapılmamasını sağlar. Yine namazda ; vücudumuzda ki eklem yerleri gibi namazında eklem yerleri vardır .Buralara(kıyamdan rukuya eğilme, kıyamdan secdeye varma v.b.) ve buralarda söylenen kelimelere dikkat edilirse namaz güzelleşir.

    11. Dikkat dağılmasını önlemek için bir yolda şudur. Eğer dikkatiniz dağılırsa söylediğiniz namaz kelimelerini teker teker söyleyip anlamını
    düşünün. O kadar yavaş okuyun ki , kelimenin sözü ile anlamını aynı anda düşünebilin. O kelimenin manası zihinde canlanmadan, diğer kelimeye geçmeyin. Bu nefse çok zor gelen ancak çok etkili bir yöntemdir.

    12. Bir hadiste “Sen namaza durduğunda gözünü ve dikkatini secde ettiğin yere yoğunlaştır. “ denilmektedir. Şu bilinen bir gerçektir ki,
    duyularımızdan biri bir yere yoğunlaştığında , diğer duyularımız zayıflar. İnsan da namazda secde yerine dikkatini yoğunlaştırınca ister
    istemez secdenin heybetine kapılır. Bu nedenle dikkati dağıtmaması için seccadenin sade olması da yardımcı olur.

    13. İnsan nefsine neyi emrederse , nefs istesin veya istemesin ona riayet eder. O nedenle insan namaza durduğunda “Hiçbir düşüncenin
    namazımı etkilemesine izin vermeyeceğim “ diye nefsine emretmelidir. Bu iradeye sahipseniz mutlaka etkili olacaktır.

    14. Nefsine hakim olamayanlar emretseler de , düşüncelerden kurtulamazlar. O zaman bu kişiler namazları küçük küçük parçalara bölüp,
    o aralarda nefslerine emir vermelidirler. Örneğin “Süphanekeyi bitirinceye kadar hiçbir düşünceye kapılmayacağım" , bunu bitirince de
    “Fatiha suresini bitirinceye kadar hiçbir düşünceye kapılmayacağım” şeklinde nefsine emredebilir.

    15. Kuran’da bazı ayetler vardır ki, onları okuyunca huşuya sebeb olur.Bunların namaz içinde tekrar tekrar okunması namazı güzelleştirecektir.Mesela Fatiha suresindeki “İyyake na’büdü ve İyyake nesta’in” (Ben yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dilerim) ayetinin tekrar tekrar okunması insanın kalbini nurlandıracaktır.

    16. Ayrıca bilinmelidir ki, insan bir düşünceye kendini teslim ederse o düşünce insanda artar. Ancak karşı durursa o düşünce durur veya
    kaybolur. Namazda size gelen namaz dışı düşünce sizde artıyorsa,kendinizi gözden geçirin. Ancak namaza olan heyecanınız giderek
    artıyorsa, doğru yoldasınız.

    17. Nafile ve teheccütlerde yalnız namaz kılarken, kulağın duyacağı şekilde, namaz kelimeleri söylenebilir.

    18. Her yeni hareket, yeni bir düşünceyi getirir. O nedenle namaz esnasında, namaz harici boş hareketlerden kaçınılmalıdır.

    19. Namazda insanın duruşu da mühimdir. Bazıları öyle bir halde namaza dururlar ki, tembel tembel durduğu anlaşılır. Tembel olunca da düşmanın yani şeytanın saldırması kolaylaşır.

    20. Namaz kılarken okuduğumuz hangi kelimede şeytan saldırırsa veya düşüncede gelirse, o kelimeyi tekrar okuyun. Böylece nefsinize savaş
    açın. Böyle olunca ve iradeli bir şekilde savaşı devam ettirince, şeytan mücadeleden vazgeçecektir.

    21. Günlük hayatında boş şeylerin düşüncesinden kurtulamayan insanlar vardır. Bu tip insanlar genelde düşüncelerin saldırısına uğrar. Allah
    (cc) Kur’an-ı Kerimde “Müminler işe yaramayan (boş) her şeyden uzak dururlar” buyurmaktadır. Günlük hayatta işe yarayan şeyler düşünmeye çalışırsak bu namazımıza da yansıyacaktır.

    22. Hz.Muhammed (s.a.v.) "Sen ibadet ederken , Allah(c.c.) görüyormuş gibi namaza dur. Bunu yapamıyorsan, hiç değilse o seni görüyormuş gibi dur.” Ve yine “”Eğer bir kişi iki rekat namaz kıldıysa ve namaz içinde nefisle kelam etmediyse,onun bütün günahları af oldu .”
    demiştir.

    Namazdan sonra selamın manası ; “Ben Allah (c.c.) ‘ın huzurundan geldim ve dünyada ki ey sağımdakiler ve ey solumdakiler size selam olsun” demektir.

    Her kim bu yöntemlere başvurursa ,o kısa zamanda sonuç alacaktır. Siz bu şekilde namaz boyunca ve hatta selam verene kadar savaştınız ama düşüncelerden yine kurtulamadıysanız, o zaman Allah(c.c.) sizin elinizden tutacaktır. Yeter ki savaşa devam edin ve teslim olmayın .
    Başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

    Alıntı

      Forum Saati C.tesi Eyl. 21, 2024 11:28 am