Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Kaza Namazı Borcu Olanların Dikkat etmeleri Gereken Hususlar

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 531
    Points : 982
    Kayıt tarihi : 27/04/10
    Nerden : ADANA

    Kaza Namazı Borcu Olanların Dikkat etmeleri Gereken Hususlar Empty Kaza Namazı Borcu Olanların Dikkat etmeleri Gereken Hususlar

    Mesaj tarafından Admin Çarş. Ekim 30, 2013 11:08 pm

    Kaza Namazının Dini Hükmü:

    Ayet-i Kerime'de şöyle buyuruluyor:

    "O kendiliğinden konuşmamaktadır. Onun konuşması, ancak kendisine bildirilen vahiyden başka bir şey değildir." (Necm: 3-4)

    Başka bir Âyet-i Kerime'de şöyle buyuruluyor:

    "Peygamber size ne verdiyse onu alınız, neyi yasak ettiyse ondan sakınınız." (Haşr Suresi: 7)

    Şu kadar var ki, Kur'an-ı Kerim vahyin en yüksek mertebesidir. Lafzı ve manası ile birlikte vahyolunmuştur.Hadis-i Şerifler ise Allah-u Teala'nın muradını bildirmektedir.

    Kaza Namazının varlığı Hakkında da Hadis-i Şeriflerde Buyruluyor:

    "Kim uyur kalır veya unutarak namazı vaktinde kılmamış bulunursa, onu hatırlayınca kılsın." (Tirmizî, Salât, 16, Mevâkit, 53; İbn Mâce, Salât, 10).

    "Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın. Çünkü, Allah: "Beni anman için namaz kıl." (Tâhâ, 20/ 14) buyurdu." (Müslim, Mesâcid, 309; Ebu Dâvud, Salât, 11; Tirmizi, Tefsîru Sûre, 20; İbn Mâce, Salât, 10; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 47).

    Görüldüğü gibi Peygamberimiz (s.a.v)'in Kaza Namazı Hakkında En SAĞLAM KAYNAKLARDAN bize ulaşmış bulunan Rivayetleri Vardır ve Kendi Hayatındaki uygulamaları da Göstermiştirki Kaza Namazı Kılmak Farzdır.Farz namazların kazasını kılmak da farzdır.Beş vakit namazın farzları ile vitir namazı kaza edilir, vakit çıktıktan sonra sünnetler kaza edilmez. Yalnız sabah namazını vaktinde kılamayan kimse, aynı gün kuşluk vaktine kadar farz ile birlikte sünneti de kaza eder. Kaza namazı gündüz ve gece her zaman kılınır. Yalnız üç mekruh vakitte, yani güneş doğarken, güneş tam tepe noktasında iken ve güneş batarken kılınmaz.



    Hanifi Mezhebine Göre: Kaza Namazı Kılınırken Sünnetlerden Vazgeçilmez Veya Sünnet namazı ile birlikte kaza namazına da niyet EDİLMEZ.Eğer edilirse namaz fasit olur ve ne sünnet nede kaza namazı yerine geçer.Çünkü iki niyet bir arada cem olunmaz yani şöyledirki;
    on lirası olan bir kişinin 20 liralık bir şeyi alırken bu 10 lira 20 liranın değerindedir demesine benzer.Fakat Şafii Mezhebinde İki niyet birarada değilde Sünneti terkederek Sünnetin yerine kaza namazı kılınmasına izin verilmiştir.



    Kaza Namazlarımı Nasıl Kılmalıyım:

    Önce ne kadar borcumuz var onu hesaplamalıyız. (Bu Hesap Ergenliğe Girdiğimiz gün Başlamıştır ve bu güne kadar kılınmayan tüm vakitler günah defterimize noksansız olarak YAZILMIŞTIR.)

    Kaza Namazı Borcu Olanların Kolaylık Olsun diye Dikkat etmeleri Gereken Birkaç Hususu Sıralayalım:

    1.)
    Günlük Vakit Namazlarımızı ya ilk Vaktinde yani ezan okununca hemen yada camide cemaatle kılıp Kaza Namazlarımızı kılmak için vakit Açmalıyız.Dizilerle filimlerle ve arkadaşlarla harcanan vakitlerin kıymetini mezarda anlamadan evvel çok kıymetli olan en kıymetli sermayemizi Cennet için kullanmamız akıllıca bir davranış olacaktır.
          
           Unutulmamalıdırki; Dünyanın 3 Dakikasını boşa harcamak; Ahirette 80 sene Azap Çekmeye Sebep olacaktır.Yani bir sabah namazının kazası 3 dakika sürer fakat kaza edilmeyen her vakit için Ahirette Kızgın sac üzerinde seksen sene azap çekerek o vakit bize kıldırılacak ve bir sevapta verilmeyecektir.

    2.)
    Kaza Namazı kıldığımızda Çoğu Sünneti terketmek zorunda kalacağımız için bunları telafi edecek şeyler yapmamız gerekir.Bunlardan en önemlisi sarık ve misvak kullanmaktır.Çünkü Hadis-i Şerifte:

    Allah'ın Resulü (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: "Sarıkla kılınan iki rekat , sarıksız olarak kılınan yetmiş rekattan daha hayırlıdır." [Deylemi, Taç c. 1 s 169]

    "Sarık sarmaya devam ediniz. Çünkü o meleklerin simasıdır. Onları sırtınıza sarkıtınız." [Taberani.]

    Hz. Aişe'den nakledildiğine göre, Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Misvak kullanarak kılınan namazın, misvaksız namaza üstünlüğü yetmiş kattır." (Ahmet b. Hanbel, Müsned, VI, 272).

    3.) Mübarek gün ve gecelerde Kaza namazlarına ağırlık vermek gerekir çünkü:

     "Kadir gecesi bin aydan (83 sene 4 ay.) daha hayırlıdır." [Kadir suresi 3.Ayet]

    Cuma Gecelerinde,Recep ayında,Şaban ayında,Haram aylarda,Ramazan-ı Şerifte,On günlerde ise sevapların kat kat fazla olarak yazılacağı birçok Hadis-i Şerifte Bildirilmiştir.

    4.)
    Sabah evden çıkarken ABDESTLİ olarak çıkarsak hem boş bir vakitte hemen kaza namazı kılarız hemde bir yere giderken önünden geçmekte olduğumuz bir camiye 3 dakikalığına uğrayıp hemen bir kaza kılmış oluruz ayrıca abdestli olmak tüm sevaplarının yanında bizi kaza namazı kılmaya da teşvik edecektir.

    5.) Kıldığımız kaza namazlarının sayısını unutmamak için bir cebimize dolu kirbit kutusu koyarak her kıldığımız bir vakit için diğer cebimize bir çöp atıp ve evde onları sayarak daha önce hazırladığımız genel borç defterinden düşebiliriz.

    6.) Kaza namazlarımızı kılarken sürekli aynı vaktin kazasını yapıp onu bitirince diğer vakte geçmek hem bizi azimlendirecek hemde bir karışıklığa sebep açmamamızı sağlayacaktır.Mesela bir senelik kaza borcumuz varsa bir senenin sabah namazını bitirip diğer bir vakte geçmeliyiz.

    7.)
    Kaza namazlarındaki sıra ne ve nasıl olmalıdır:
    Kaza namazlarımızdaki sıra Ayet ve Hadislerdeki Tertibe uygun olmalıdır yani:
    Ayet-i Kerimelerde: Sabah Namazı için;

    "Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir."  [İsra Suresi 78.Ayet]

    Öğle Namazı için;

      "Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle vaktine girdiğinizde Allah’ı tespih edin."
    [Rum Suresi 18.Ayet]

    İkindi Namazı için;
     
    "Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a gönülden boyun eğerek namaza durun." [Bakara Suresi 238.Ayet]

     ""Abdul­lah b. Ömer (r.a.)’dan nakledilen bir hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “İkindi namazını kaçıran kimse sanki ailesi ve malı helak edilmiş kimse gibidir.” (Buhari Mevakit 14;Müslim Mesacid 200;Tirmizi Salat 128.)

    ""Kim İkindi Namazını Terkederse ameli boşa gider." (Buhari Mevakit 15;Nesai Salat 15.)

    Akşam Namazı için;

     "Öyle ise akşama girdiğinizde, sabaha kavuştuğunuzda, Allah’ı tespih edin." [Rum Suresi 17.Ayet]

    Yatsı Namazı için;

      "Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın."
    [Taha Suresi 130.Ayet]

      ""Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır." [Tirmizî, Salât 165.Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47]

          Görüldüğü gibi Ayet ve Hadislerde Namazlar Hakkındaki Lafızlarda derece farkı vardır o halde öncelikli olarak kaza namazlarımızda En İlkin Sabah Namazlarını,sonra İkindi Namazlarını,sonra Yatsı Namazlarını,sonra,Akşam Namazlarını,sonra Öğle Namazlarını ve en sonra da Vacip yani Farzın bir Altı olduğu için Vitir Namazlarını Kaza Etmek Uygundur.

    8.) Kaza Namazlarımızı biran önce bitirmek için Kevser ve İhlas suresi gibi kısa sureler okumak hem yeterli olacak ve hemde bize hız kazandıracaktır tabiiki;TADİLİ ERKANI (Namazın kabulünü Sağlayacak Şartları) BOZMADAN.

      Forum Saati C.tesi Eyl. 21, 2024 11:57 am